VALIKKO

Oivaltavaa oikeudellista apua brändisi suojaksi – ja jäljittelijöiden kiusaksi

Brändituotteet ovat kaupallisesti huomattavasti arvokkaampia kuin tuntemattomat tuotteet, siksi myös haavoittuvaisia elleivät IPR-asiat ole kunnossa. IPR (Intellectual Property Rights) on keino suojata brändin arvoa oikeudellisesti ja siksi oikeudellisesta suojasta kannattaa huolehtia. Mikäli oikeudellinen suoja laiminlyödään, on pahimmillaan vaarana, että markkinoilla olevat kopiotuotteet tappavat brändisi uskottavuuden, jolloin menetetään vuosikymmenien työ ja mittava rahallinen investointi. Brändin oikeudellinen suojaus nostaa myös sen rahallista arvoa.

Brändin oikeudellisen suojan sisältöä avaa hyvin kansainvälinen brändin arvonmääritysstandardi ISO 10668. Sen mukaan ”brändi on markkinointiin liittyvä aineeton omaisuuserä, johon sisältyvät muun muassa nimet, termit, merkit, tunnukset, logot ja mallit tai niiden yhdistelmät”. Näitä brändin osatekijöitä voidaan suojata immateriaalioikeuksin. Jos brändin haltija on esimerkiksi rekisteröinyt brändiin liittyvän tavaramerkin, se antaa haltijalleen yksinoikeuden käyttää suojattua tavaramerkkiä elinkeinotoiminnassaan eli oikeuden kieltää muita käyttämästä sekaannusvaaran synnyttäviä merkkejä. Tavaramerkkeinä voidaan suojata sanoja, kuvioita, värejä, ääniä, animaatioita, 3D-muotoja jne. Mikäli olennainen osa brändiä on myös tuotteiden omintakeinen muotoilu, muoto voidaan suojata mallioikeudella, joka tarkoittaa, että kukaan muu ei voi valmistaa ja myydä tuotteita, jotka ovat muodoltaan samankaltaisia.

Brändiä suojaavia immateriaalioikeuksia on lukuisia, joista edellä esitellyt tavaramerkki- ja mallioikeus ovat vain kaksi esimerkkiä. Kaikkien käytettävissä olevien IPR:ien avulla brändi voidaan hyvin tehokkaasti oikeudellisesti suojata niin perinteisillä markkinoilla kuin myös digimaailmassa. Oikeudellinen suoja ei koske vain kuluttajille tarkoitettuja tuotteita ja palveluita vaan se on olennainen osa myös b-to-b-liiketoimintaa.

Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä, niin sovitaan tapaaminen ja keskustellaan tarkemmin juuri sinun brändisi oikeudellisesta suojasta kilpailuetusi turvaamiseksi.